I. Vámbéry Ármin Emlékverseny

2001. március 22-23.

Március 22-23-án rendezte meg a Vámbéry Polgári Társulás és Dunaszerdahely önkormányzata a világhírű utazó, turkológus Vámbéry Ármin születésének 170. évfordulója alkalmából az első Vámbéry Napokat. A főleg alap- és középiskolásoknak szervezett programsorozat nem titkolt célja az volt, hogy a város neves szülöttjének életével, munkásságával a kései utódok is megismerkedhessenek, valamint erősödjön bennük az „eleikhez”, városunkhoz, régiójukhoz való kötődésük.
Csütörtökön a Komenský, a Hviezdoslav és az Iskola Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskolák diákjai ismerkedhettek meg a sánta dervis kalandos és elképesztő életével a Budapestről érkezett Dobrovits Mihály turkológus, az ELTE adjunktusa és Seress István orientelista segítségével, illetve megtekinthették a Vámbéry nyomában című dokumentumfilmet és Frei Tamás Vámbéryről szóló műsorát. Természetesen a „felnőtt közönségre” is gondoltak a szervezők: számukra a Vámbéry Irodalmi Kávéház rendhagyó irodalmi estje szolgált szintérül. Itt Vámos Magda Resid efendi című, a Lilium Aurum Kiadónál megjelent, a nagy utazóról szóló életrajzi regényét mutatta be Dobrovits Mihály.
Másnap a Szent István téri Mezőgazdasági Szakközépiskolában folytatódtak az események. Délelőtt az ország több pontjáról a Vámbéry Ármin Emlékversenyre benevezett mintegy 110 diák és felkészítő tanáraik tekinthették meg a már előző nap a dunaszerdahelyieknek levetített filmeket, majd 10 órakor megkezdték a versenyt. A csapatok elsőként írásban válaszoltak a furfangos, izgalmas kérdésekre, majd szóbeli vetélkedőn mérték össze tudásukat.
A kellemesen elköltött ebéd után a résztvevők a vetélkedő kiértékelését hallgatták meg, majd kiosztásra kerültek a verseny győzteseinek járó oklevelek és díjak. A „történelmi” első Vámbéry verseny dobogósai a következők voltak:

Alapiskolások:

 1. helyezett: Ambrovics Éva, Surovec Veronika, Soós Katalin
  (Hviezdoslav Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola, Dunaszerdahely),
 2. helyezett: Ugroczky Dóra, Hajdú Éva, Lukovics Melinda
  (Magyar Tannyelvű Gimnázium, Dunaszerdahely),
 3. helyezett: Fekete Éva, Rajzák Kinga, Mészáros Katalin
  (Iskola Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola, Dunaszerdahely).

Középiskolások:

 1. helyezett: Csuthy András, Szabó Mátyás, Varga Tamás
  (Kodály Zoltán Magyar Tannyelvű Gimnázium, Galánta)
 2. helyezett: Eke Mónika, Molnár Tibor, Szalay Erika
  (Magyar Tannyelvű Gimnázium, Somorja)
 3. helyezett: Cseresznye Henrietta, Both Éva, Fodor Krisztina
  (Magyar Tannyelvű Gimnázium, Dunaszerdahely).