II. Vámbéry Ármin Emlékverseny

2002

A Vámbéry Polgári Társulás és a társrendezők Dunaszerdahely város neves történelmi egyénisége, az európai hírű utazó, tudós és magyarságkutató, Vámbéry Ármin emléke előtt tisztelegve ebben az iskola évben is meghirdeti a Vámbéry Ármin Emlékversenyt. A verseny célja a hagyományteremtés: az alap- és középiskolás tanulók magyarságtudatának erősítése és a Csallóköz történelmi hagyományainak megismertetése és ápolása.
Az idei verseny témája Vámbéry Ármin munkássága és Ázsia egyéb magyar utazói, felfedezői (Kőrösi Csoma Sándor, Reguly Antal, Széchenyi Béla, Lóczy Lajos, Déchy Mór, Zichy Jenő, Cholnoky Jenő, Stein Aurél, Almásy György, Prinz Gyula). E történelmi és földrajzi ismereteket kívánó versenyt két kategóriában rendezzük meg:

 • I. kategória – az alapiskolák 7-9. évfolyamának és a nyolcosztályos gimnáziumok 3-5. évfolyamának tanulói,
 • II. kategória – a középiskolák tanulói számára.

A vetélkedőre iskolánként egy háromtagú csapat jelentkezését várjuk legkésőbb 2002. február 8-ig. A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni a felkészítő tanár és a csapattagok neveit, valamint az iskola pontos nevét és címét, elérhetőségeit.

A döntőt 2002. április 12-én rendezzük meg a dunaszerdahelyi Vámbéry Napok keretén belül. Ajánlott irodalom a felkészüléshez: Vámos Magda: Resid efendi (Lilium Aurum 2001), Vámbéry Ármin: Küzdelmeim (Lilium Aurum 2001), Vámbéry Ármin: Dervisruhában Közép-Ázsián át (Lilium Aurum 2000), Bödők Zsigmond: Világjáró magyarok (Nap Kiadó 2001)

A verseny társrendezői: Dunaszerdahely város önkormányzata, a Csemadok Vámbéry Ármin Alapszervezete, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola és a Történelemtanárok Társulása.

A II. Vámbéry Ármin Emlékverseny díjazottjainak névsora:

 1. Patócs Erika, Valkó Lívia, Zöld Judit
  (Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola, Dunaszerdahely)
 2. Garay Lilla, Hodosy Marianna, Tokovics Anita
  (Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely)
 3. Fekete Éva, Mészáros Katalin, Rajzák Kinga
  (Szabó Gyula Magyar Tannyelvű Alapiskola, Dunaszerdahely)