IV. Vámbéry Ármin Emlékverseny

2004

A dunaszerdahelyi Vámbéry Polgári Társulás Dunaszerdahely város neves történelmi egyénisége, az európai hírű utazó, tudós és magyarságkutató, Vámbéry Ármin emléke előtt tisztelegve 2003/2004-es tanévben is meghirdeti a Vámbéry Ármin Emlékverseny IV. évfolyamát. A verseny célja az alap- és középiskolás tanulók magyarságtudatának erősítése, a Csallóköz történelmi hagyományainak megismerése és ápolása.

Az idei verseny témája Vámbéry Ármin munkásága és Ázsia további magyar utazói, felfedezői (Kőrosi Csoma Sándor, Széchenyi Béla, Bálint Gábor, Lóczy Lajos, Déchy Mór, Zichy Jenő, Cholnoky Jenő, Stein Aurél, Almásy György, Prinz Gyula). E történelmi és földrajzi ismeretek kívánó versenyt egy kategóriában, az apaiskolák 7-9. évfolyamának és a nyolcosztályos gimnáziumok 3-5. évfolyamának tanulói számára rendezzük meg.

A vetélkedőre iskolánként egy háromtagú csapat jelentkezését várjuk legkésőbb 2004. február 14-ig. A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni a felkészítő tanár és a csapattagok nevét, valamint az iskola pontos nevét és címét, egyéb elérhetőségeit (telefonszám, fax, e-mail cím).

A döntő 2004. április 18-án rendezzük meg a dunaszerdahelyi Vámbéry Napok keretén belül. Ajánlott irodalom a felkészüléshez: Vámos Magda: Resid efendi (Lilium Aurum 2000), Vámbéry Ármin: Küzdelmeim (Lilium Aurum 2001), Vámbéry Ármin: Dervisruhában Közép-Ázsián át ( Lilium Aurum 2000), Kis József: Vámbéry nyomában n(Lilium Aurum 2002), Vámbéry Armin: A magyarok keletkezése és gyarapodása (Lilium Aurum 2003). Bödők Zsigmond: Világjáró magyarok (Nap Kiadó 2001).

A verseny társrendezője a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola.

Vámbéry Ármin Emlékverseny résztvevői:

 • Ekecsi Alapiskola
  Faragó Péter
  Németh Szabolcs
  Szabó Péter
  Felkészítő tanár: Mgr. Köles Roland
 • Vámbéry Ármin MTNy Gimnázium
  Antalics Zsuzsa
  Kis Helga
  Wiedermann Péter
  Felkészítő tanár: Illés Ágota

  Bartalos Bernedett
  Bíró Enikő
  Marczell Enikő
  Felkészítő tanár: Simon Beáta
 • Kodály Zoltán MTNy Gimnázium
  Oláh Péter
  Vozák Edit
  Mészáros István
  Felkészítő tanár: Kovács Krisztina
 • Vámbéry Ármin MTNy Alapiskola
  Csiffári Csilla
  Kovács Anita
  Szabó Sándor
  Felkészítő tanár: Fibi Sándor

  Orbán Anikó
  Rigó Alojz
  Varga Éva
  Felkészítő tanár: Török Bence