A Hazai György szellemi hagyaték

“2016. január 7-én, életének 84. évében elhunyt Hazai György turkológus, orientalista, nyugdíjas egyetemi tanár, kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja. A magyar keletkutatásnak és az egész magyar tudományosságnak óriási nemzetközi megbecsültséget szerző régi, nagy orientalista generáció egyik legkiemelkedőbb képviselője volt. Halálával óriási veszteség érte a magyar és az egyetemes turkológiát.” (Fodor Pál turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója)

Édesapánk, Hazai György egy rendkívül értékes, egyedülálló orientalisztikai könyvgyűjteményt hagyott hátra, melynek a szakma részéről való hozzáférést, úgy éreztük, erkölcsi kötelességünk biztosítani. Olyan könyvek is találhatók ebben a gyűjteményben, amelyek sem az MTA, sem a török tanszék, de még sok esetben egész Európában sem lelhetők fel.

Németh Katalin, az ELTE Könyvtártudomány Tanszék munkatársának szakmai felügyelete mellett, 2017. évben megkezdődött a gyűjtemény katalogizálása a Könyvtártudományi Tanszék, illetve az ELTE Török Tanszék diákjainak segítségével. A katalogizáláshoz külön informatikai szoftvert fejlesztett a Monguz kft, amely alkalmas számtalan különböző nyelven és írásrendszerben kezelni az online adatbázist.

A könyvtár jelenlegi vezetését Varga Petra könyvtáros látja el, hiszen az intézmény nyitva áll a világ különböző pontjairól érkező tudósok, kutatók számára; a teljes katalógusa pedig online érhető el a www.hazaigyorgy.com oldalra belépve.

A Hazai György Orientalisztikai Alapítvány kezeli ezt a szellemi örökséget, a kuratórium elnöke Fodor Pál, a BTK Történelemtudományi intézetének igazgatója, alelnöke pedig Hóvári János, Magyarország volt ankarai nagykövete, a Turkic Council jelenlegi magyarországi nagykövete. További kuratóriumi tag Barbara Kellner-Heinkele, Berlinben élő turkológus.

2021. január 7.

Hazai Cecilia & Hazai Kinga